woensdag 31 oktober 2012

Wat wordt daar gebouwd op Baliehof ??

Betreft : aanvraag vergunningen
Er werd door de aanvrager Luc Callemeyn en mede met hem door firma Biolectric een vergunning aangevraagd en door de gemeente Jabbeke verleend voor het bouwen van :
Ø 1)      een mestsilo voor opslag van bedrijfseigen mest met een doormeter van 15.50 meter en een hoogte van de zijwand boven de grond van 3,60 meter naast de bestaande groene loods (met een zijhoogte van 4,20 meter). De wanden van de mestsilo worden uitgevoerd in Roestvrijstaal inox 316 met een dikte van 3 mm en deskundig afgedicht met de beste silikonen. Op de mestsilo komt een puntvormige kap in zeildoek om te vermijden dat er regenwater in komt. Het geheel wordt omzoomd met streekeigen halfhoge beplanting. De aanvoer naar de silo gebeurd door mestpompen uit de mestkelder of mestzak (zie verder). De afvoer van de mest gebeurd op de zelfde transportmanier als op heden, namelijk voor het bemesten van de bedrijfseigen en met bedrijf verbonden akkers en weilanden.
Ø 2)       Een mestzak met een oppervlakte van 21 x 12 meter en een hoogte boven de grond van ongeveer 3 meter. De mestzak bestaat uit stevige geweven zeildoek en deskundig en met garantie warmgelast. De mestzak bevat de mest van eigen melkveebedrijf, en wordt verwarmd tot 38°. Zodoende wordt methaan vrijgemaakt uit de mest, die wordt opgevangen en geleid naar een motor gemonteerd in geluids-geïsoleerde container. De motor drijft een generator aan die de electriciteit levert die op het eigen landbouwbedrijf wordt verbruikt. Er is géén aanvoer van vreemde stoffen (enkel rundveemest en de kaaswei van de kaasproductie), er is géén extra transport, er is géén geluidshinder, er is géén reukhinder, er is géén vervuiling.  De mest die uit de mestzak naar de mestsilo wordt afgevoerd is dunner en bevat minder ammoniak, dus verwachten wij minder reuk bij het uitvoeren op het land. Dat is eigenlijk ook onze betrachting.
Van dergelijke installaties zijn er al een 40-tal operationeel in Vlaanderen, in onze streek onder andere al in Gistel (Patrick Devreeze), Beauvoorde (Pieter Dezeure), Pervijze (Johan Hollevoet). Er zijn er nog een 20-tal installaties in aanvraag of in uitvoering
Aarzel niet om meer info te vragen
Ø bij de bouwheer en eigenaar Luc Callemeyn
Ø bij de uitvoerende firma www.biolectric.be te Jan De Malschelaan 4b, 9140 Temse
Ø Bij Onderzoeksinstelling INAGRO van de Provincie West-Vlaanderen te Beitem
Ø Google op “mini-vergister” , “pocket-vergister” , “Biolectric”, “Mathieu Hendrickx” of “Tom de Bontridder in Hove”
Luc Callemeyn   0477/41.61.07

dinsdag 30 oktober 2012

Onze Nieuwsbrief voor November 2012

Na een wisselvallige (en soms koude zomer) zijn we nu stilaan op weg naar de herfst, met de neerslag van de laatste dagen meegerekend kan je eigenlijk wel zeggen dat wij er al bijna middenin zitten.
Door de slechte weersomstandigheden zijn vele gewassen minder kunnen groeien, en dat heeft ook gezorgd voor mindere opbrengsten. Wij zijn op zoek gegaan naar alternatieve voedingsproducten voor de koeien en nu bezorgen wij hen een mix van hakselmaïs, voorgedroogd gras, bietenpulp en bierdraf. Inderdaad, een restproduct van de bierbrouwerij, misschien zal dat de smaak van de kaas ook positief beïnvloeden.
Op de boerderij maken wij ook plannen voor het plaatsen van een kleine vergistings-installatie (zie voorbeeld) zodat wij electriciteit kunnen produceren uit enkel de mest van onze koeien. Het zou ook een positief vervolg kunnen zijn dat de mest iets minder zal ruiken bij het openvoeren op het land. Ook daar hebben wij oog voor!

Baliehof te Jabbeke is nog steeds voor u beschikbaar in de Hoevewinkel en op de Markten te Brugge. In het najaar zijn wij ook te vinden op diverse evenementen, en daar wensen wij enige toelichting bij te geven.

Countryside te Gent in Flanders Expo

Van donderdag 1 tot zondag 4 november, van 10 tot 18 u (info klik)
Naar jaarlijkse gewoonte zijn wij ook daar weer beschikbaar met het volledige assortiment van onze ambachtelijke kazen. Wij zijn weer eens verplaatst wegens herschikking van de zaal 4, U vindt ons achter het kooktheater in de laatste rij. Wij hebben onze stand iets groter gemaakt en hebben nu een uitstalplaats van 8 meter. Nieuw is ons aanbod van crocque-monsieur voor de hongerige mens (natuurlijk met onze eigen kaas en met boerenhesp van de slager).
Wij wensen ook onze vaste klanten nog beter te kunnen dienen, en voor een goede bewaring van de aangekochte kaas zal nu een nieuwe vacuümmachine beschikbaar staan om tegen kostprijs alles netjes in te pakken. TIP: wist je trouwens dat je al onze kazen perfect in de diepvries kan bewaren, enkel zorgen dat je goed beschermt tegen uitdrogen. Een goed idee om wat voorraad kaas op te doen op Countryside!
Op aanvraag sturen wij normaal reductiekaarten op, maar daarvoor is het nu te laat en daarom verwijzen wij u naar de website waar je kan online reserveren , u betaalt dan 10 € ipv 12 €. Wij hebben wel nog reductiekaarten in de Hoevewinkel op vrijdag en zaterdag en op de markt te Brugge.

Jaarbeurs Roeselare, Expo Hallen Schiervelde

Van donderdag 1 tot 11 november van 14 tot 19 u (info klik) (programma klik)
Ook op de Jaarbeurs Roeselare zijn wij een vaste waarde geworden, jong en oud zakt af naar de Expo Hallen om wat info op te doen of een aankoop uit te voeren, of gewoon om er nog eens bij te zijn. Wij staan helemaal vooraan op de Jaarbeurs, een klein beetje verplaatst volgens vroeger, maar terug in de zefde gang. Ook hier weer een uitgebreid assortiment van ambachtelijke kazen, steeds met de joviale glimlach gepresenteerd, en ook hier vanaf maandag 5 november mogelijkheid om te laten vacuümverpakken tegen kostprijs. Een extra service voor de klant!

NIEUW nieuw nieuw ! Boerenadvokaat – Eierlikeur.

Het kriebelde al geruime tijd, waarom niet zelf proberen om advokaat te maken. Wij hebben de melk, wij hebben beschikking over scharreleieren van een collega, voeg wat suiker en vanillestok toe en doseer zuivere alcohol met mate. Dit alles volgens zelfontwikkeld recept en gepaste rijping.
Het resultaat mag er zijn! Een gepast vloeibare advokaat in een mooie fles, in een handige hoeveelheoid van 500 en 250 ml en voorzien van een mooi etiket. En dan de smaak! Zacht in de aanvang, maar langzaam prikkelend opbouwend tot het aroma helemaal de mond vult. Het alcoholpercentage is een zeer toegankelijke 15°, het advies is om koel te bewaren, op kamertemperatuur serveren en genieten met mate(n). Een aanrader en een succesproduct voor de feestdagen. Zeer lang houdbaar, alhoewel, als het flesje eenmaal geopend is …..

Welkom op Agriflanders Flanders Expo Gent

Van donderdag 10 tot zondag 13 jan 2013, van 9 tot 18 u

Dit evenement voor de landbouw in al zijn facetten beslaat het hele complex van Flanders Expo met standhouders in de veehouderij en mechanisatie, met tentoonstellingen en spannende prijskampen en met allerlei standen van officiële diensten en informatie.
Naar tweejaarlijks traditie zijn wij ook hier present met een uitgebreide stand met hoeveproducten, kazen, roomijs hoorntjes en crocque-monsieur.
En Boer Luc heeft allicht nog een spannende verrassing voor u in petto, let op de media.

Reserveren voor een leerrijk bezoek

Reserveren voor een bezoek aan Baliehof Zuivelboerderij te Jabbeke, het kan nog steeds!
Arrangementen die geboekt worden voor 1 januari genieten nog van de oude prijs in de bezoekersfolder, daarna volgt er een kleine aanpassing.
Wat mag u verwachten bij een standaardbezoek?
Persoonlijke ontvangst in onze degustatieruimte, toegankelijk voor groepen van 20 tot 80 personen of meer, alles gelijkvloers en voorzien voor mindervaliden. Als opener een dampende koffie, gevolgd door een heerlijke chocomousse van Baliehof (en terwijl iedereen zit te lepelen is het heel stil en kunnen wij beginnen uitleg geven), wij vertellen over onszelf, over de oerderij en over de hoeveproducten. Daarna bekijken wij een videofilm van 12’ en bezoeken wij de kaasmakerij en de kaasrijping, natuurlijk allemaal begeleid met eigen kaas-info en tips. Er wordt ook ruim ingegaan op vragen. Bij terugkeer in de ontvangstruimte staat een bord klaar met verschillende kaasproevertjes en weer begeleid door deskundige uitleg over smaak en ingrediënten. De namiddag wordt afgesloten met een vrij bezoek aan de Hoevewinkel waar u alles vers kan aankopen. Lees de enthousiaste reacties in ons Gastenboek van mensen uit de streek die Baliehof al bezochten!
Natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijkheden, onder andere een bezoek met een stuk taart, of een dessertbord, of een kaasschotel met broodjes en aangepaste wijnen of bier.
Vraag naar onze folder, en reserveer vooral tijdig!

vrijdag 12 oktober 2012

Bijna het laatste Dagboek in Boer &Tuinder

Uit het Dagboek van "Boer Luc"         Een film van het boerenleven.


In 1971 keek ik naar de televisie om mijn vader te zien op de Boerenbetoging in Brussel. Niet iedereen was daar echter even “braaf” -- 1976 was een zeer droge zomer, er was geen eten voor de koeien en van ellende probeerde een boer in het dorp met een hamer zijn hoofd in te slaan. -- 1974 was een zeer nat najaar, het leger werd ingezet om de aardappelen en bieten van het land te halen -- In 1984 kwam het melkquotum, het leidde tot een stabiele melkprijs tegen onnozel hoge onkosten. In 2015 vergaat alles weer in lucht. Heeft het ons iets opgebracht? -- In 1986 ontplofte de kerncentrale in Tjernobyl, men vreesde dat de giftige wolken onze weiden gingen besmetten. -- In 1987 begon Campina de Vlaamse markt te bewerken en dat heeft ons toen veel voordeel gebracht. -- In 1988 vond ik een jonge boerin bereid om samen de schouders onder het bedrijf te zetten. Het begin van ons “succesverhaal Baliehof”. Drie dochters vervolledigden ons gezin -- In 1989 was de melkprijs zo goed dat wij stallen bouwden zonder veel te moeten lenen -- In 2001 heerste Mond- en Klauwzeer in Engeland en door contact of verdachtmaking mochten hele streken een poos geen melk meer leveren -- In 1996 kwam de gekkekoeienziekte. Wanneer men één positief kalf of slachtdier vond was dit voldoende reden om een heel bedrijf op te ruimen -- In 1999 werd de dioxinecrisis net voor de verkiezingen geëxploiteerd door Verhofstadt, daarna trad premier Dehaene af om dat zelf op te lossen. Niet zo slim, want de Liberalen wonnen en haalden ook de Groenen binnen. Dat leidde tot een nieuw Mestactieplan en de Groene Hoofdstructuur. Maar ook tot een degelijk crisismanagement inzake voedselveiligheid. Dioxine: men wist toen niet wat het was, waar het vandaan kwam en wat de gevolgen waren. De media zweepte alles op. Het beeld van te zware geslachte kippen die op de vuilnisbelt werden gekieperd blijft in mijn gedachten hangen --  Met zijn nieuwe, onvriendelijke wetten en controles groeide het Voedselagentschap uit tot een verafschuwd bastion. Als je toen een peiling had gedaan naar de minst populaire persoon die iets te maken had met landbouw, dan was de chef van het FAVV zeker met stip genoteerd. -- In 2008 werd voorzitter Noel Devisch opgevolgd door Piet Vanthemsche. Ik had zin om meteen mijn lidmaatschap op te zeggen, maar iemand zei me “Geef hem toch een kans!”. Was hij de beste kandidaat? Ik denk dat een persoon als Yves Leterme of Herman Van Rompuy dat ook goed zouden gedaan hebben. De voorzitter is nu beter aanspreekbaar geworden en zijn persoon weerspiegelt de boerenvakbond. Maar ik geloof niet dat het aantal actieve en betrokken leden verhoogd is. -- 2008 was een topjaar voor de melk, maar ontevreden melkveehouders stapten over naar een andere fabriek “voor nog een beetje meer”. Een zuiveladviseur stelde op een vergadering dat het niet altijd nodig is dat boeren zo veel verdienen. -- 2009 was een absoluut dieptepunt in de melkprijs. Het beeld van honderden boeren die hun melk uitspreidden op een akker in Ciney was het beste voorbeeld van ondernemers die hun zaak op eigen risico verdedigden. -- Na een kritisch Dagboek over een studiereis naar Portugal werd ik door Nederlandse immigranten aangeraden om daar een tijdje weg te blijven. -- Het Melkprijzen-onderzoek is in stilte afgevoerd, “de Gouden Melkfactuur” kon niet verder werken omdat enkele melkfabrieken weigerden mee te werken. -- Het gedrocht Veeportaal werd met veel complicaties geboren. Het is nooit een mooi kind geworden -- 2011: de VLIF-inkomensgrens van een leefbaar bedrijf wordt vastgesteld op 12.500€, in slechte jaren mag het nog lager zijn. Deel dat eens door 3000 werkuren? Wie dit heeft bedacht en als realistisch gedoogd zou zich diep moeten schamen -- 2012: onze grootste coöperatie betaalt de laagste melkprijs van Europa, ik heb hun prijs nooit als een topper ervaren. -- Boerenblog verwelkomde al 320.000 bezoekers, het Youtube filmpje “Stro hakselen” al meer dan een half miljoen en dagelijks surfen 30 à 40 mensen naar www.baliehof.be -- Vorig jaar hadden wij 3000 geïnteresseerde bezoekers op onze hoeve in het kader van landbouweducatie.

Volgende keer wil ik afsluiten door een drietal personen van commentaar te voorzien. Omdat ik vind dat het moet.

Luc Callemeyn