De cupfiller van Rotopack is sedert vorig jaar op ons bedrijf in werking. Er is mogelijkheid om potten van 500 ml en van 200 ml te vullen met een zelfde diameter van 95 mm.
Dit is de volgorde: Ontstapelen van de potten door vast- en losnemen met grijpertjes --- lege plaats (detectie van de aanwezigheid van de pot) --- vullen met de pistonvuller: 1 slag = 500 ml --- lege plaats, bijvoorbeeld voor een 2de doseerder --- lege plaats --- aanzuigen en opleggen van de aluminium seal (met detectie) --- dichtlassen van de seal met de sealkop (+200° C) --- printen van tekst en datum met VideoJet 1510 van Getra --- open plaats --- aanzuigen en plaatsen van de overcap --- uitvoer op transportband voor afname en verdere verpakking.
Er is nog 2maal detectie namelijk aanwezigheid van voldoende potten in het magazijn en van voldoende overcaps.
Momenteel halen wij een productie van 16 potten van 500 ml per minuut. Dikke fruityoghurt zal iets trager gaan, kleine potten kan sneller.
Deze vulmachine bezorgt ons een flinke tijdsbesparing, ook werkbesparing (anders uitgieten met de kan) maar bovenal vanwege het compleet gesloten systeem van vullen en verpakken is dit veel voedselveiliger en kan de THT houdbaarheidsdatum flink omhoog, zo heeft de klant op de markt of in een detailzaak langer de kans om ons product te verkopen of te consumeren.
Door de werking van de vulpomp is de textuur van de yoghurt ook veel beter geworden en smaakvoller.
Zoiets als een win-win-win situatie?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten