zondag 27 april 2014

Naar buiten ! !

Onze koeien staan niet altijd op stal ! Neen, dat doen wij alleen in de winter als het buiten koud weer is, als het te veel regent en ook als er buiten helemaal geen gras te eten is.
Maar, dan komt er in het voorjaar plots een moment dat er buiten wél gras genoeg staat, dat het zonnetje schijnt en de weersverwachting een beetje goed i. dan doet de boer zijn rondgang rond de weiden, vervangt wat weidepalen en een afgebroken prikkeldraad, en dan gaat plots de staldeur open.
Koeien kijken naar buiten, voelen zich onwennig, hun ogen kijken verwonderd naar de zon,maar toch zetten ze al vlug een paar aarzelende stappen buiten.
Niet lang daarna schakelen een ze een versnelling hoger en rennen ze naar de weide waar ze hun poten kunnen uitgooien. In de stal klinkt dan al vlug boe-geloei van koeien die het allemaal raar vinden dat ze hun collega's uit de kudde daar zien rennen. En zelf weten ze niet goed meer langs waar naar buiten.
Maar toch, een tijdje later zijn ze allemaal buiten, en dan moet de boer zorgen dat ze in een zelfde wilde vaart niet allemaal weer naar binnen willen, want anders wordt het dringen en duwen.
Een kwartiertje later legt de eerste stramme koe zich alweer neer op de grasmat, anderen lopen nog wat rondjes of ambeteren hun soortgenoten door een beetje te vechten.

Ja, ze hebben zo het voorjaar in de kop, dat zie je wel !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten